Arabskie bułeczki hamburgerowe autorstwa Mariam. Mięciutkie, idealne w smaku, ekspresowe w wykonaniu.Mięciutkie z lekko chrupiącą skórką. Do hamburgerów albo arabskich pieczonych mięs i warzyw w zastępstwie chlebka pita. Polecam :)
Składniki:330 g mąki pszennej
1 jajko
1 1/2 łyżki suchych drożdży
1/1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
60 g stopionego masła
1żółtkoo roztrzepane z łyżka mleka (do posmarowania)
sezam, czarnuszka (do posypania)
- Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera planetarnego (np. mojego ukochanego marki Kitchen Aid) i wyrobić przy pomocy haka do wyrabiania ciasta przez 4-5 minut. Zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 6 równych części i uformować 6 bułeczek.
- Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, przykryć ściereczka i postawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
- Posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać sezamem lub sezamem i czrnuszką (zgodnie z upodobaniem).
- Piec temp.200 C przez 14 minut lub dłużej, aż się zezłocą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz