niedziela, 8 listopada 2015

Sernik dyniowy na piernikowym spodzie

Przepyszny, puszysty, rozpływający się w ustach sernik o  przepięknym kolorze i ciekawym, zaskakującym piernikowo-dyniowo-maślanym smaku rodem z USA !!! Cudowny sposób na wykorzystanie dyni. Wspaniały dodatek do jesiennej kawy :)



Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm) :

Spód:

500 g herbatników korzennych lub innych herbatników kruchych ( typu Digestive np. marki Lu  petit beurre lub dowolne ich kombinacja, ale wtedy dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do piernika)

180 g stopionego masła


Masa:

900 g zmielonego twarogu (z kubełka)

500 g przecieru z dyni (  1-1,5 kg kawałek dyni pokroić w grube plastry i upiec w piekarniku (200 C) do miękkości. Po upieczeniu ostudzić i oddzielić miąższ od skórki zdrapując go łyżką. Odważyć, a pozostałą resztę przecieru wykorzystać do zupy, nadzienia do tortellini albo smoothie:)

200 g brązowego cukru

4 jajka

sok z 1 cytryny

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

szczypta soli

  • Ciasteczka wsypać do torebki foliowej i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Okruszki wymieszać z masłem i powstałą w ten sposób masą wylepić dno i boki tortownicy. 

  • Włożyć tortownicę do lodówki i w tym czasie przygotować masę serową.

  • Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.

  • Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.

  • Piekarnik nagrzać do 180 C.

  • Piec 45-50 minut.

  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto do wystygnięcia.

  • Wstawić do lodówki na kilka godzin. Minimum (2 godziny).



Smacznego !!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz