sobota, 7 listopada 2015

Szarlotka z Misianki

Oryginalna, pyszna szarlotka autorstwa Pani Misi Zielińskiej  z kawiarni 'Misianka' w Warszawie. Krucha, chrupiąca o wyrazistym smaku pieczonych jabłek. Najsmaczniejsza pierwszego dnia po upieczeniu. Bardzo polecam :)


Składniki ( na tortownicę o średnicy 28-30 cm):


Kruche ciasto: 


1/2 kg mąki pszennej
1 250 g masła
1 szkl.(250 ml) drobnego cukru do wypieków
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli 

1 białko ( do posmarowania spodu ciasta)


Jabłka:


1 kg kwaśnych jabłek – obranych, przekrojonych na połówki i oczyszczonych z gniazd nasiennych
 cynamon
1 cukier waniliowy
cukier
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

  • Jabłka przełożyć do miski,wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem do smaku), dodać skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. 
  • Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i sól i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Rozwałkować połowę ciasta i wyłożyć nim dno  tortownicy.Posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem i podpiec w temp. 160 C przez ok. 12-15 minut.
  • Na podpieczony spód wyłożyć odsączone połówki jabłek,  przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, piec około 60 minut  w temp. 160°C.
  • Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!







:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz