Oryginalna, pyszna szarlotka autorstwa Pani Misi Zielińskiej z kawiarni 'Misianka' w Warszawie. Krucha, chrupiąca o wyrazistym smaku pieczonych jabłek. Najsmaczniejsza pierwszego dnia po upieczeniu. Bardzo polecam :)

Składniki ( na tortownicę o średnicy 28-30 cm):
Kruche ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1 250 g masła
1 szkl.(250 ml) drobnego cukru do wypieków
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 białko ( do posmarowania spodu ciasta)
Jabłka:
1 kg kwaśnych jabłek – obranych, przekrojonych na połówki i oczyszczonych z gniazd nasiennych
cynamon
1 cukier waniliowy
cukier
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- Jabłka przełożyć do miski,wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem do smaku), dodać skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić na 2 godziny.
- Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i sól i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Rozwałkować połowę ciasta i wyłożyć nim dno tortownicy.Posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem i podpiec w temp. 160 C przez ok. 12-15 minut.
- Na podpieczony spód wyłożyć odsączone połówki jabłek, przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, piec około 60 minut w temp. 160°C.
- Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!

:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz