czwartek, 10 marca 2016

Tradycyjna angielska marmolada pomarańczowo-mandarynkowa

Wspaniała aromatyczna marmolada z pomarańczy i mandarynek -przezroczysta, z kawałkami skorek o pięknym pomarańczowo-złotym kolorze i konsystencji delikatnej galaretki. Wspaniała i wykwintna, a jej smak jest niebezpiecznie uzależniający !!!


Składniki:

1 kg mandarynek
2 pomarańcze
2 cytryny
około 2 litry wody
2 kg cukru

  • Owoce dokładnie wyszorować i wyparzyć obficie polewając je wrzątkiem
  • Z mandarynek usunąć skórkę i pokroić ją w cienki paseczki o szerokości 1-2 mm.
  • Z mandarynek, pomarańczy i cytryn wycisnąć sok (najlepiej w maszynce do cytrusów),  powstały sok przecedzić przez sitko, a resztki miąższu i pestki zawinąć w czystą gazę i obwiązać tak powstały węzełek  białą nitką.
  • Sok dopełnić wodą tak, aby powstało 2 l płynu.
  • Płyn przelać do garnka do miedzianego naczynia do gotowania konfitur lub garnka ze stali nierdzewnej o grubym dnie i wsypać do niego pokrojoną skórkę z mandarynek.
  • Do uchwytu garnka przymocować węzełek z miąższem i zanurzyć go w płynie.
  • Gotować na małym ogniu 1.5-2 godzin, do momentu gdy płyn zmniejszy swoją objętość o połowę.
  • Po tym czasie wyjąć woreczek na talerzyk i odstawić do ostygnięcia, a następnie jego zawartość wycisnąć do naczynia ze skorkami.
  • Wsypać cukier i gotować na małym  ogniu aż cukier się rozpuści, a następnie zwiększyć ogień i intensywnie gotować na dużym ogniu przez około 30 minut. Nalać kilka kropel marmolady na schłodzony w zamrażarce talerzyk i jeżeli kropelki zastygną, marmoladę odstawić z ognia. Jeżeli płyn jest rzadki i nie zastyga gotować dalej przez kolejne 5-10 minut i ponowić próbę talerzyka. 
  • Gdy test talerzyka wypadnie pozytywnie, marmoladę odstawić z ognia na 20 minut żeby 'odpoczęła'.
  • Przekładać gorącą marmoladę  do wysterylizowanych słoików które należy  szczelnie  zakręcić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz