środa, 9 marca 2016

Chleb mleczny z Hokkaido - wersja wietnamska



Wietnamska wersja popularnego w Azji chleba mlecznego z Hokkaido ( przepis na chleb powstał w Japonii, a jego nazwa pochodzi od słynnego mleka z Hokkaido - wyspy słynącej z produkcji mleka i wyrobów mleczarskich, który jest składnikiem tego chleba. Istnieje wiele wersji mlecznego chleba z Hokkaido, poniższa jest wyjątkowo godna polecenia - niezwykle miękki i puszysty chleb o delikatnie wyczuwalnym mlecznym smaku. Długo utrzymuje świeżość i doskonale sprawdza się jako chleb tostowy. Polecam !!!


Składniki ( na 2 bochenki ):

570 g mąki pszennej
30 g skrobii kukurydzianej
10 g drożdży instant
30 g mleka w proszku
80 g cukru
8 g soli
1 jajko
280 g letniego mleka
150 g śmietanki

Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka


  • Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić ręcznie lub w mikserze planetarnym z hakiem do wyrabiania ciasta przez 5 minut.
  • Pozostawić w lekko wysmarowanej olejem i przykrytej folią spożywczą  misce do podwojenia objętości.
  • Ciasto odgazować, podzielić na 8 równych kuleczek i pozostawić je przykryte folią spożywczą na około 10 minut.
  • Każdą kulkę rozwałkować na podłużny placuszek o grubości 5 mm i zwinąć go w rulon. 

  • Pozostawić przykryte folia spożywczą na około 10 minut.
  • Każdy rulon ponownie rozwałkować na podłużny placuszek i ponownie zwinąć w rulon.
  • Dwie blaszki keksówki wysmarować masłem i w każdej ułożyć 4 rulony ciasta.
  • Foremki owinąć workiem foliowym i wstawić do zimnego piekarnika aż ciasto podwoi swoją objętość i całkowicie wypełni foremki.
  • Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 35-40 minut.


Smacznego !!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz