
Wietnamska wersja popularnego w Azji chleba mlecznego z Hokkaido ( przepis na chleb powstał w Japonii, a jego nazwa pochodzi od słynnego mleka z Hokkaido - wyspy słynącej z produkcji mleka i wyrobów mleczarskich, który jest składnikiem tego chleba. Istnieje wiele wersji mlecznego chleba z Hokkaido, poniższa jest wyjątkowo godna polecenia - niezwykle miękki i puszysty chleb o delikatnie wyczuwalnym mlecznym smaku. Długo utrzymuje świeżość i doskonale sprawdza się jako chleb tostowy. Polecam !!!
Składniki ( na 2 bochenki ):
570 g mąki pszennejSkładniki ( na 2 bochenki ):
30 g skrobii kukurydzianej
10 g drożdży instant
30 g mleka w proszku
80 g cukru
8 g soli
1 jajko
280 g letniego mleka
150 g śmietanki
Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
- Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić ręcznie lub w mikserze planetarnym z hakiem do wyrabiania ciasta przez 5 minut.
- Pozostawić w lekko wysmarowanej olejem i przykrytej folią spożywczą misce do podwojenia objętości.
- Ciasto odgazować, podzielić na 8 równych kuleczek i pozostawić je przykryte folią spożywczą na około 10 minut.
- Każdą kulkę rozwałkować na podłużny placuszek o grubości 5 mm i zwinąć go w rulon.
- Pozostawić przykryte folia spożywczą na około 10 minut.
- Każdy rulon ponownie rozwałkować na podłużny placuszek i ponownie zwinąć w rulon.
- Dwie blaszki keksówki wysmarować masłem i w każdej ułożyć 4 rulony ciasta.
- Foremki owinąć workiem foliowym i wstawić do zimnego piekarnika aż ciasto podwoi swoją objętość i całkowicie wypełni foremki.
- Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 35-40 minut.
Smacznego !!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz