piątek, 1 stycznia 2016

Maślano-waniliowe ciasto Pani NgSK - Mrs NgSK's vanilla butter cake




Hit azjatyckich blogów. Cudownie maślane, bardzo puszyste i łatwe w przygotowaniu. Nie pęka w czasie pieczenia. Według mnie to najlepszy przepis na 'pound cake' - ciasto piaskowe, przygotowywane z równych ilości masła, mąki, cukru i jajek w skali 1:1:1:1. Często pieczone przez amerykańskie gospodynie na pikniki, imprezy szkolne lub dobroczynne.Odmian i sposobów przygotowania tego ciasta jest wiele, jednak klasycznie podaje się go posypane cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty z malezyjskiego blogu Wendy która wyprosiła go od Pani Ng SK, współparafianki, której maślane ciasto było atrakcją imprez dobroczynnych organizowanych przez lokalną parafię.

Składniki :

( Na blaszkę o wymiarach 20x20 cm, ja piekę w formie Nordic Ware o pojemności 1,5 l)

230 g miękkiego masła

200 g jajek ( około 4)

200 g drobnego cukru ( 150 g do masy maślano-żółtkowej i 50 g do piany z białek)

200 g mąki

1 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

60 ml mleka

1 łyżeczka esencji waniliowej


  • Nagrzać piekarnik do 170 C.
  • Wyłożyć dno foremki papierem do pieczenia ( papier należy przyciąć do wymiarów foremki), a boki wysmarować masłem. (w przypadku foremki Nordic Ware - wysmarować foremkę masłem i obsypać mąką).
  • Białka spienić, dodać cukier i ubić do uzyskania sztywnej piany.

  • W misie miksera planetarnego rozetrzeć masło z  cukrem i esencja waniliową na jasną, puszystą masę i dodawać kolejno żółtka ( w mikserze Kitchen Aid prędkość 2-4 ) i ubijać przez kolejne 2-3 minuty.
  • Dodać połowę mąki przesianej z proszkiem i solą i ubijać na niskich obrotach do momentu połączenia mąki z masą. Dodać połowę mleka dlalej ubijać, następnie połowę mąki, delikatnie, powoli ubijając oraz resztę mleka.
  • Do masy przełożyć połowę piany, delikatnie wymieszać szpatułką, a następnie resztę piany.
  • Masę przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.
  • Piec przez 30 minut w temp. 170C, a przez kolejne 15 minut w temp. 150C.
  • Wyłączyć piekarnik i zostawić  przy uchylonych drzwiczkach przez 2-3 minuty.
  • Ciasto wyłożyć z formy na kratkę do studzenia po upływie !0 minut.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz