niedziela, 7 lutego 2016

Bezy


Bezy idealne. Kreatywne wykorzystanie niepotrzebnych białek i wspaniały dodatek do ciast i deserów.


Składniki:

150 g białek (około 5)
300 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny


  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. ( białka muszą być idealnie oddzielone od żółtek, a miska robota i rózga do ubijania idealnie czyste).
  • Stopniowo i powoli dodawać cukier i dalej ubijać.Pod koniec ubijania powoli wlać sok z cytryny i ubijać przez kolejne 30-40 sekund.
  • Przy pomocy worka cukierniczego lub łyżki formować bezy bezpośrednio na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odstępy ( bezy trochę urosną w trakcie suszenia).
  • Suszyć w temp 120 C przez 30-40 minut lub dłużej w zależności od wielkości bez.
Smacznego !!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz