Bezy idealne. Kreatywne wykorzystanie niepotrzebnych białek i wspaniały dodatek do ciast i deserów.
Składniki:
150 g białek (około 5)
300 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. ( białka muszą być idealnie oddzielone od żółtek, a miska robota i rózga do ubijania idealnie czyste).
- Stopniowo i powoli dodawać cukier i dalej ubijać.Pod koniec ubijania powoli wlać sok z cytryny i ubijać przez kolejne 30-40 sekund.
- Przy pomocy worka cukierniczego lub łyżki formować bezy bezpośrednio na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odstępy ( bezy trochę urosną w trakcie suszenia).
- Suszyć w temp 120 C przez 30-40 minut lub dłużej w zależności od wielkości bez.
Smacznego !!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz