czwartek, 18 lutego 2016

Ekspresowy chleb Borodiński na zakwasie - Borodinsky bread

 

Szybka i prosta w przygotowaniu zachodnioeuropejska  wersja chleba Borodińskiego autorstwa Andrew Whitley, założyciela The Village Bakery. Smakiem i konsystencją nie ustępuje pracochłonnej wersji rosyjskiej.



Składniki:

450g zakwasu żytniego dokarmionego co najmniej godzinę wcześniej
20g słodu żytniego
2 łyżeczki mielonej kolendry
160g letniej wody

380g mąki żytniej typ 2000
8g soli morskiej
35 g melasy
nasiona kolendry do posypania chleba i foremki



  • Wszystkie składniki dokładnie  wymieszać, przełożyć do wysmarowanej oliwą z oliwek i lekko osypanej ziarnami kolendry foremki. Wyrównać maczaną w wodzie ręką i wierzch również posypać ziarnami kolendry. Zostawić w zamkniętym i wyłączonym piekarniku aż mniej więcej podwoi swoją objętość - 6-8 godzin.
  • Piec w nagrzanym do 250 C piekarniku przez 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 200 C i piec przez kolejne 50 minut.
  • Po upieczeniu wyłożyć na kratkę do studzenia.
  • Chleb można kroić dopiero co najmniej 5 godzin po upieczeniu.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz