niedziela, 7 lutego 2016

Faworki (chrust) bez pieczenia


Niebiańsko kruche i chrupiące faworki - chrusty w wersji light - bez tłuszczu. Wynalazek który odkryłam przez przypadek, a który okazał się rewelacją. Upiekłam faworki w piekarniku bez użycia tłuszczu i smażenia. Efekt - lekkie, delikatne rozpływające się w ustach  faworki !!!!!


Składniki:
459 g mąki
szczypta soli
5 żółtek 
200 ml gęstej śmietany
2 łyżki spirytusu lub rumu


  • Ciasto wyrobić i pozostawić owinięte folią spożywczą na 30 minut.
  • Podzielić na kulki wielkości jajka i wałkować na grubość 2-3 mm (najlepiej przy pomocy wałkowarki do ciasta Kitchen Aid, albo zwykłej maszynki do makaronu).
  • Pokroić na paseczki długości i szerokości palca wskazującego.
  • Piec w temp. 220 C przez 10 - 13 minut ( aż nabiorą złotego koloru, a ich powierzchnia pokryje się charakterystycznymi bąbelkami.
  • Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego chrupania :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz