Przepyszne maślane ciasteczka rodem z Malezji. 'Zjedz żółwia, a będziesz żył tak długo jak on'- zgodnie z chińskimi wierzeniami zjedzenie żółwia zapewnia długowieczność, szczęście i powodzenie w życiu, więc ciasteczka w kształcie żółwi często serwowane są solenizantom ( szczególnie osobom starszym) w dniu urodzin, z okazji narodzin dziecka lub z okazji Chińskiego Nowego Roku . Charakterystyczny kształt jest zasługą specjalnych rzeźbionych foremek, które trzeba delikatnie oprószyć mąką przed formowaniem ciastek żeby ciasto nie przykleiło się do foremki. Inną popularną wersją tortoise cookies są Ang Ku Kueh gotowane na parze czerwone ciasteczka żółwie z mąki z ryżu kleistego z nadzieniem z fasoli mung.
Składniki:
225 g miękkiego masła
60 g (1/2 cup) cukru pudru
260 g (2 cups) mąki pszennej
szczypta soli
kilka kropli esencji waniliowej
- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem i solą na puszystą masę.
- Dodać połowę mąki i delikatnie wymieszać, następnie drugą połowę mąki i uformować zwartą kulę ciasta.
- Oprószyć foremkę mąka przy pomocy pędzelka i wcisnąć w nią kawałek ciasta i delikatnie 'wystukać' ciasteczko.
- Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w temp. 170 C przez około 25 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz