Mięciutkie, puszyste, lekko wilgotne babeczki o delikatnym maślano-mlecznym smaku z zatopionym, mocno czekoladowym chrupiącym ciasteczkiem Oreo. Babeczkowe ciaasto jest jedną z wersji azjatyckich ciast szyfonowych - chiffon cakes . Pyszne ze szklanką mleka. Bardzo polecam !!!!
Składniki (na 12 babeczek):
A (masa żółtkowa)
4 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka w proszku
55 ml zimnego mleka
2 łyżki stopionego masła
63 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mleko i mleko w proszku i dokładnie rozetrzeć.
- Do roztartej masy dodać 2 łyżki stopionego, chłodnego masła, przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
B (piana z białek)
4 białka
szczypta soli
1 łyżka cukru
- Białka ubić ze szczyptą soli do momentu powstania miękkiej, delikatnej piany, następnie dodać łyżkę cukru i ubijać aż powstanie lekko sztywna piana. Po wyjęciu trzepaczki z masy ubitych białek, powinien pozostać na niej miękki, zakręcony wierzchołek piany.
- Do masy żółtkowej (A) delikatnie wmieszać trzy łyżki ubitych białek (B), następnie dodać resztę białek i delikatnie wymieszać szpatułką, by połączyły się z masą.
- Delikatnie stuknąć miską o blat kuchenny (aby uwolnić część pęcherzyków powietrza i doprowadzić do jednolitej struktury ciasta po jego upieczeniu). Rozlać masę do wyłożonej papilotkami formy na 12 standardowych muffinek. Masa powinna sięgać do 3/4 wysokości papilotki.
- Na wierzchu każdej babeczki delikatnie umieścić ciasteczko Oreo.
- Piec w nagrzanym do 170 C piekarniku przez 20 -25 minut.
- Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz