wtorek, 25 sierpnia 2015

Chińskie babeczki z ciasteczkami Oreo - Oreo Cupcakes


Mięciutkie, puszyste, lekko wilgotne babeczki o delikatnym maślano-mlecznym smaku z zatopionym, mocno czekoladowym chrupiącym ciasteczkiem Oreo. Babeczkowe ciaasto jest jedną z wersji azjatyckich ciast szyfonowych - chiffon cakes . Pyszne ze szklanką mleka. Bardzo polecam !!!!


Składniki  (na 12 babeczek):

A (masa żółtkowa)

4 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka w proszku
55 ml zimnego mleka
2 łyżki stopionego masła
63 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mleko i mleko w proszku i dokładnie rozetrzeć.
  • Do roztartej masy dodać 2 łyżki stopionego, chłodnego masła, przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.

B (piana z białek)

4 białka
szczypta soli
1 łyżka cukru


  • Białka ubić ze szczyptą soli do momentu powstania miękkiej, delikatnej piany, następnie dodać  łyżkę cukru i ubijać aż powstanie lekko sztywna piana. Po wyjęciu trzepaczki z masy ubitych białek, powinien pozostać na niej miękki, zakręcony wierzchołek piany.

  • Do masy żółtkowej (A) delikatnie wmieszać trzy łyżki ubitych białek (B), następnie dodać resztę białek i delikatnie wymieszać szpatułką, by połączyły się z masą. 

  • Delikatnie stuknąć miską o blat kuchenny (aby uwolnić część pęcherzyków powietrza  i doprowadzić do jednolitej struktury ciasta po jego upieczeniu). Rozlać masę do wyłożonej papilotkami formy na 12 standardowych muffinek. Masa powinna sięgać do 3/4 wysokości papilotki.

  • Na wierzchu każdej babeczki delikatnie umieścić ciasteczko Oreo.

  • Piec w nagrzanym do 170 C piekarniku przez  20 -25 minut.

  • Smacznego !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz