czwartek, 20 sierpnia 2015

Japońskie bułeczki melonpan


Niezwykle popularne w Japonii, a także na Tajwanie czy w Chinach bułeczki melonpan których nazwa wiąże się wyłącznie z ich wyglądem - przypominają melona kantalupa. Środek to delikatne ciasto drożdżowe, natomiast skórka zrobiona jest z ciasta kruchego,  które w trakcie pieczenia pęka tworząc chropowatą skórkę przypominającą skorupę melona. Są przepyszne, mięciutkie w środku, z chrupiącą słodką skórką. Trzeba pamiętać, że zabierając się do ich pieczenia, należy zaopatrzyć się w wagę elektroniczną - odmierzanie równych porcji ciasta jest warunkiem sukcesu, jak zresztą w większości wypieków azjatyckich.


Składniki (na 8 średnich bułeczek):

Ciasto drożdżowe:


140 g mąki pszennej (typ 405)

35 g cukru
1/3 łyżeczki soli
5 g proszku budyniowego bez cukru o smaku waniliowym lub śmietankowym
3 g  drożdży typu instant
1 łyżka roztrzepanego jajka ( jajko rozbić i delikatnie ubić widelcem)
70 ml letniej wody
15 g miękkiego masła



Ciasto kruche: 



25 g miękkiego masła

35 g cukru
25 g  roztrzepanego jajka
80 g mąki  pszennej (typ 405)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe

  • Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem masła do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać miękkie masło i wyrabiać (przy użyciu miksera z przystawką do wyrabiania ciasta lub w maszyny do chleba)  przez 10 minut lub ręcznie przez około 15 minut do uzyskania elastycznego ciasta.
  • Ciasto uformować w kulę i umieścić w lekko posmarowanej olejem misce do wyrośnięcia. Miskę przykryć folią spożywczą i umieścić w temp. 35-40 C aż ciasto podwoi swoją objętość. ( Żeby ułatwić sobie ten proces, nagrzewam piekarnik do 40 C i wyłączam piekarnik. Wkładam do niego miskę z ciastem, zamykam drzwiczki i czekam aż ciasto urośnie).
Ciasto kruche

  • Rozetrzeć masło z cukrem, porcjami, ciągle rozcierając dodać odważone jajko, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

  • Ciasto zwinąć w rulon o średnicy około 5 cm i owinąć go folią spożywczą. Wstawić do lodówki do momentu formowania bułeczek.


Formowanie bułeczek:

  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, delikatnie uformować w kulę i zważyć. Podzielić na 8 równych (o tej samej wadze) kawałków ciasta, które należy uformować w kulki. Pozostawić je przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na około 40 minut.

  • W tym czasie podzielić rulonik ciasta kruchego na 8 jednakowych plastrów ( o jednakowej wadze), pozostawić w temp. pokojowej na 15 minut i rozwałkować każdy z osobna umieszczając między dwoma kawałkami folii spożywczej na krążki o średnicy 10 cm. Najłatwiej zrobić to naciskając plaster ciasta dnem kubka o płaskim spodzie.

  • Na wyrośnięte kulki ciasta delikatnie wyłożyć krążki kruchego ciasta , delikatnie formując powierzchnię, żeby kruche ciasto oblepiło je ze wszystkich stron.

  • Wierzch bułeczek delikatnie naciąć tępą stroną noża w poprzeczne romby. gotową bułeczkę delikatnie obtoczyć w cukrze.


  • Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na 30 -to minut.


  • Piec w temp. 170 C przez 15-20 minut do uzyskania jasno-złotego koloru. 

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz