Pyszne ciasto z warstwami biszkoptu czekoladowego, bezy orzechowo-kokosowej i smacznej masy z czekoladą i batonikami Prince Polo. Mało słodkie i elegnckie. Pracochłonne, ale warte czasu i wysiłku włożonego w jego wykonanie.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
6 jajek (białka i żółtka osobno)
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodając porcjami cukier. Nadal ubijając dodawać po żółtku.
- Do puszystej masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać na blachę (25x36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez około 20-25 minut.
- Po ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Beza bakaliowa:
7 białek
szczypta soli
150 g cukru
200 g siekanych orzechów
100 g wiórków kokosowych
150 g pokruszonych batoników Prince Polo ( 3 duże batony XXL)
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypując partiami cukier.
- Do ubitej piany wsypać wiórki, orzechy i drobno pokruszone batoniki Prince Polo.
- Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w 170 C przez około 20-25 minut.
Masa budyniowo-bakaliowa:
3 szkl. mleka
7 żółtek
4 łyżki cukru
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
350 g miękkiego masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
150 g pokruszonych batoników Prince Polo ( 3 duże batony XXL)
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, kilka łyżek mleka i dokładnie rozetrzeć trzepaczką rózgową, żeby nie było grudek.
- Na dno garnka wlać 5 łyżek wody ( w ten sposób mleko się nie przypali), gdy woda się zagotuje wlać resztę mleka i doprowadzić do wrzenia.
- Do wrzącego mleka wlać roztarte żółtka i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia i uzyskania charakterystycznych bąbelków przez 2-3 minuty.
- Rozetrzeć miękkie masło, dodawać porcjami zimny budyń, dokładnie rozcierając po dodaniu kolejnej porcji.
- Do puszystej masy dodać pokruszone batoniki Prince Polo i pokrojoną czekoladę.
Polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
Całość zagotować intensywnie mieszając i gotować do zgęstnienia przez około 3 minuty.
Składanie ciasta:
- Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, na nim wyłożyć w kolejności:
- blat biszkoptu+połowa masy+beza bakaliowa+połowa masy+blat biszkoptu czekoladowego.
Na złożone ciasto wylać i rozsmarować ciepłą masę czekoladową i wyrównać szpatułką. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz