sobota, 29 sierpnia 2015

Ciasto Prince Polo

Pyszne ciasto z warstwami biszkoptu czekoladowego, bezy orzechowo-kokosowej i smacznej masy z czekoladą i batonikami Prince Polo.  Mało słodkie i elegnckie. Pracochłonne, ale warte czasu i wysiłku włożonego w jego wykonanie. 



Fot.Kraft Foods

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

6 jajek (białka i żółtka osobno)

6 łyżek cukru

6 łyżek mąki

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia


szczypta soli


  • Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodając porcjami cukier. Nadal ubijając dodawać po żółtku. 
  • Do puszystej masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie wymieszać. 
  • Ciasto przelać na blachę (25x36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez około 20-25 minut. 
  • Po ostudzeniu ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Beza bakaliowa:


7 białek



szczypta soli



150 g cukru



200 g siekanych orzechów



100 g wiórków kokosowych



150 g pokruszonych batoników Prince Polo  ( 3 duże batony XXL)


  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypując partiami cukier.
  • Do ubitej piany wsypać wiórki, orzechy i drobno pokruszone batoniki Prince Polo.
  • Ciasto przelać  na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w 170 C przez około 20-25 minut.
Masa budyniowo-bakaliowa:

3 szkl. mleka

7 żółtek

4 łyżki cukru

4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

3 kopiaste łyżki mąki pszennej

350 g miękkiego masła

1 tabliczka gorzkiej czekolady

150 g pokruszonych batoników Prince Polo ( 3 duże batony XXL)

  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, kilka łyżek mleka i dokładnie rozetrzeć trzepaczką rózgową, żeby nie było grudek.
  • Na dno garnka wlać 5 łyżek wody ( w ten sposób mleko się nie przypali), gdy woda się zagotuje wlać resztę mleka i doprowadzić do wrzenia. 
  • Do wrzącego mleka wlać roztarte żółtka i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia i uzyskania charakterystycznych bąbelków przez 2-3 minuty.
  • Rozetrzeć miękkie masło, dodawać porcjami zimny budyń, dokładnie rozcierając po dodaniu kolejnej porcji.
  • Do puszystej masy dodać pokruszone batoniki Prince Polo i pokrojoną czekoladę.
Polewa:

3 łyżki masła

3 łyżki mleka

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

Całość zagotować intensywnie mieszając i gotować do zgęstnienia przez około 3 minuty.

Składanie ciasta:
  • Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, na nim wyłożyć w kolejności:
  • blat biszkoptu+połowa masy+beza bakaliowa+połowa masy+blat biszkoptu czekoladowego.

Na złożone ciasto wylać i rozsmarować ciepłą masę czekoladową i wyrównać szpatułką. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz