Amerykańsko-włoskie ciasteczka spopularyzowane przez społeczność włoskich imigrantów w USA na początku XX wieku. Znane pod wieloma nazwami: seven layer cookies ( siedmiowarstwowe - składają się z siedmiu warstw), tricolor cookies ( trójkolorowe), rainbow cookies (tęczowe) lub Italian flag cookies - jak nazwa wskazuje stworzone zostały przez włoską społeczność w USA dla podkreślenia swojej przynależności narodowej. Składają się z trzech warstw biszkoptu przełożonego dżemem morelowym i oblanego ze wszystkich stron czekoladą. O charakterystycznym migdałowym smaku i aromacie. Jedne z najbardziej ulubionych i popularnych w USA wypieków.
Składniki ( na blachę o wymiarach 30x20 cm):
350 g miękkiego masła
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka esencji migdałowej
150 g cukru (3/4 cup)
6 jajek
135 g mąki (1 cup)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
zielony i czerwony barwnik spożywczy
150 g czekolady gorzkiej 70%
dżem morelowy (do przełożenia blatów ciasta)
- Rozetrzeć masło z łyżką oleju na puszystą masę.
- Dodać cukier, esencję migdałową i dalej ubijać aż masa będzie jasna i puszysta.
- Dodać po jednym jajku, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dokładnie rozetrzeć ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 jednakowe porcje. Najlepiej zrobić to przy pomocy wagi i trzech jednakowych miseczek.
- Jedną porcję ciasta odłożyć, do drugiej dodać kilka kropli czerwonego , do trzeciej zielonego barwnika i dokładnie rozmieszać. Ilość barwnika zależy od pożądanego stopnia intensywności koloru upieczonego ciasta.
- Dno blachy o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( w przypadku blachy o innych wymiarach odpowiednio zwiększyć proporcje składników ciasta).
- Rozprowadzić cienką warstwę ciasta w kolorze białym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 10-12 minut (nie dłużej !!!) - ciasto nie może się przyrumienić bo straci kolor !!!!
- Upieczony blat ciasta wyłożyć na kratkę do studzenia spodem do góry i delikatnie usunąć papier.
- Tak samo postąpić kolejno z warstwą czerwoną i zieloną, za każdym razem zmieniając papier którym wyłożone jest dno blachy.
- Zimne blaty przełożyć cienką warstwą podgrzanego ( i przetartego przez sitko) dżemu morelowego w kolejności : blat zielony-dżem-blat biały-dżem-blat czerwony.
- Ciasto dokładnie docisnąć i posmarować cienką warstwą czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej ( miseczkę z czekoladą umieścić nad rondelkiem z gotującą się wodą i ucierać do rozpuszczenia czekolady).
- Ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut lub do momentu gdy czekolada stężeje.
- Wyjąć z lodówki, odwrócić ciasto spodem do góry j jeszcze raz posmarować czekoladą.
- Gdy czekolada stężeje, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Kroić na równe kawałki o wymiarach 4 x1.5 cm.
- Smacznego !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz