niedziela, 24 stycznia 2016

Cebularze - cebulowe bułeczki

Aromatyczne cebularze - bułeczki drożdżowe z cebulowym farszem. Pyszne w formie przekąski, przegryzki do zupy, gulaszu, bigosu, bograczu ...... w zasadzie ...... wszystkiego.  Jeden z niewielu ulubionych wypieków mojego syna 'niejadka' na którego prośbę, cebularze mają podwójne nadzienie :)


Farsz cebulowy :

700 g cebuli (posiekanej w grubą kostkę)

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oleju roślinnego

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżka tymianku

1 łyżeczka cukru

sól i pieprz ziołowy do smaku
  • Cebule podsmażyć na bardzo małym ogniu przez 3-4 minuty ( w tym czasie mają puścić sok i zmięknąć)
  • Dodać zmiażdżony czosnek, cukier i przyprawy i delikatnie dusić - cebule pod żadnym pozorem nie mogą się zezłocić - mają być miękkie, przezroczyste i aromatyczne.
  • Doprawić solą i pieprzem ziołowym i odstawić do zupełnego wystudzenia.

Ciasto:


500 g mąki pszennej 

300 - 350  ml letniego mleka

30 g  świeżych drożdży

3-4 łyżki oleju 

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru
  • Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić ręcznie lub w mikserze planetarnym z hakiem do wyrabiania ciasta przez 5 minut.
  • Pozostawić w wysmarowanej olejem i przykrytej folią spożywczą  misce do podwojenia objętości.
  • Ciasto odgazować, podzielić na 12 równych kuleczek i pozostawić je przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Wyrośnięte kulki rozwałkować na placuszki o grubości 5 mm.
  • Na każdy placuszek nałożyć sporą łyżkę farszu i skleić brzegi formując podłużny 'listek'. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze zlepieniem do góry. 
  • Każdy listek spłaszczyć w na środek rozłożyć łyżeczkę farszu.
  • Wstawić do zimnego piekarnika do momentu gdy cebularze podwoja swoją objętość.
  • Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na blacie kuchennym . Boki cebularzy posmarować wodą używając do tego celu pędzelka do ciast i włożyć blachę do piekarnika gdy osiągnie on temperaturę 200 C.
  • Piec w temp. 200 C przez 20-25 minut. Po upiczeniu można posypać mozarellą i zapiec przez kolejne 2-3 minuty :)
    Smacznego !!!!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz