Aromatyczne cebularze - bułeczki drożdżowe z cebulowym farszem. Pyszne w formie przekąski, przegryzki do zupy, gulaszu, bigosu, bograczu ...... w zasadzie ...... wszystkiego. Jeden z niewielu ulubionych wypieków mojego syna 'niejadka' na którego prośbę, cebularze mają podwójne nadzienie :)
Farsz cebulowy :
700 g cebuli (posiekanej w grubą kostkę)
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz ziołowy do smaku
- Cebule podsmażyć na bardzo małym ogniu przez 3-4 minuty ( w tym czasie mają puścić sok i zmięknąć)
- Dodać zmiażdżony czosnek, cukier i przyprawy i delikatnie dusić - cebule pod żadnym pozorem nie mogą się zezłocić - mają być miękkie, przezroczyste i aromatyczne.
- Doprawić solą i pieprzem ziołowym i odstawić do zupełnego wystudzenia.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
300 - 350 ml letniego mleka
30 g świeżych drożdży
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
- Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić ręcznie lub w mikserze planetarnym z hakiem do wyrabiania ciasta przez 5 minut.
- Pozostawić w wysmarowanej olejem i przykrytej folią spożywczą misce do podwojenia objętości.
- Ciasto odgazować, podzielić na 12 równych kuleczek i pozostawić je przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Wyrośnięte kulki rozwałkować na placuszki o grubości 5 mm.
- Na każdy placuszek nałożyć sporą łyżkę farszu i skleić brzegi formując podłużny 'listek'. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze zlepieniem do góry.
- Każdy listek spłaszczyć w na środek rozłożyć łyżeczkę farszu.
- Wstawić do zimnego piekarnika do momentu gdy cebularze podwoja swoją objętość.
- Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na blacie kuchennym . Boki cebularzy posmarować wodą używając do tego celu pędzelka do ciast i włożyć blachę do piekarnika gdy osiągnie on temperaturę 200 C.
- Piec w temp. 200 C przez 20-25 minut. Po upiczeniu można posypać mozarellą i zapiec przez kolejne 2-3 minuty :)
Smacznego !!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz