Przepyszny, maślany, chrupiący szkocki shortbread. Trudno uwierzyć, że przy użyciu tylko trzech składników można wyczarować takie cudo. Można go przechowywać w blaszanej, hermetycznej puszce przez około tydzień i napawać się cudownym zapachem ciastek przy każdym otwarciu puszki :)
Składniki:
- 113 g (1/2 cup) miękkiego masła
- 42 g (1/3 cup) cukru pudru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 128 g (1 cup) mąki
Wykonanie:
- W dużej misce rozetrzeć miękkie masło, dodać cukier i ekstrakt z wanilii i rozcierać do uzyskania puszystej masy przez 2-3 minuty.
- Dodać mąkę, zebrać ciasto w kulę i wyłożyć do wysmarowanej masłem formy do shortbread (ceramicznej
- lub żeliwnej
- Piec w temp 170 C przez 30-35 minut.
- Wyłożyć z formy na kratkę do studzenia po upływie 10 minut i pokroić jeszcze ciepły shortbread w trójkąty lub kwadraty zgodnie z wzorem na cieście.
- Smacznego :)
lub wyłożyć ciastem dno tortownicy) dobrze dociskając ciasto do dna formy dla dobrego odwzorowaniu wzoru. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz