piątek, 1 stycznia 2016

shortbread

Przepyszny, maślany, chrupiący szkocki shortbread. Trudno uwierzyć, że przy użyciu tylko trzech składników można wyczarować takie cudo. Można go przechowywać w blaszanej, hermetycznej puszce przez około tydzień  i napawać się cudownym zapachem ciastek przy każdym otwarciu puszki :)

Składniki:
  • 113 g  (1/2 cup) miękkiego masła
  • 42 g (1/3 cup) cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 128 g (1 cup) mąki
Wykonanie:
  • W dużej misce rozetrzeć miękkie masło, dodać cukier i ekstrakt z wanilii i rozcierać do uzyskania puszystej masy przez 2-3 minuty.
  • Dodać mąkę, zebrać ciasto w kulę i wyłożyć do wysmarowanej masłem formy do shortbread (ceramicznej 
  •  lub żeliwnej
  • lub wyłożyć ciastem dno tortownicy) dobrze dociskając ciasto do dna formy dla dobrego odwzorowaniu wzoru. Ciasto ponakłuwać widelcem.
  • Piec w temp 170 C przez 30-35 minut.
  • Wyłożyć z formy na kratkę do studzenia po upływie 10 minut i pokroić jeszcze ciepły shortbread w trójkąty lub kwadraty zgodnie z wzorem na cieście.
  • Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz