piątek, 1 stycznia 2016

strucla makowa

Najlepsza świąteczna strucla makowa o mięciutkiej wypieczonej skórce i aromatycznym, wilgotnym nadzieniu. Nieodzowny element świątecznego menu. Przepis zaczerpnięty tutaj. Masę makową najlepiej przygotować dzień przed planowanym pieczeniem strucli.

Masa makowa (na 4 strucle): 

  • 700 g maku
  • 200 g cukru
  • 150 g rodzynek
  • 50 g siekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • fiolka olejku migdałowego
  • 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek
  • 2 łyżki masła

  • Mak zalać wodą i mlekiem w proporcji 1:1 do przykrycia powierzchni maku i gotować do miękkości przez 1 -1,5 godziny. Odcedzić na gęstym sicie i dwukrotnie zmielić używając drobnego sitka pasztetowego.
  • W garnku rozpuścić masło, dodać miód cukier, bakalie oraz maka i podsmażyć ciągle mieszając przez 4-5 minut. 
  • Do wystudzonego maku dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Podzielić na 4 części.

Ciasto drożdżowe (na 4 strucle):

  • 3 szkl. mąki
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki rumu, wódki lub brandy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • Z drożdży, cukru, mleka i 6 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia przez 20-30 minut. Dodać resztę składników i wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 -2 godz. aż ciasto podwoi objętość.
  • Ciasto podzielić na 4 części,  każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, równomiernie rozłożyć masę makową i zawinąć strucle jak roladę, podkładając końce zwiniętej strucli pod spód. 
  • Gotowe strucle owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia pozostawiając 1 cm luzu ( nie więcej ! ) pomiędzy struclą i papierem.
  • Ułożyć na blasze w sporych odstępach od siebie i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piec w temp. 190 C przez 30-40 minut.lub do uzyskania złotego koloru.
  • Po wystudzeniu usunąć papier, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z 1 szklanki cukru pudru roztartego z 3-4 łyżkami gorącej wody.

  • Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz