Najlepsza świąteczna strucla makowa o mięciutkiej wypieczonej skórce i aromatycznym, wilgotnym nadzieniu. Nieodzowny element świątecznego menu. Przepis zaczerpnięty tutaj. Masę makową najlepiej przygotować dzień przed planowanym pieczeniem strucli.
Masa makowa (na 4 strucle):
- 50 g siekanych orzechów włoskich
- fiolka olejku migdałowego
- 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Mak zalać wodą i mlekiem w proporcji 1:1 do przykrycia powierzchni maku i gotować do miękkości przez 1 -1,5 godziny. Odcedzić na gęstym sicie i dwukrotnie zmielić używając drobnego sitka pasztetowego.
- W garnku rozpuścić masło, dodać miód cukier, bakalie oraz maka i podsmażyć ciągle mieszając przez 4-5 minut.
- Do wystudzonego maku dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Podzielić na 4 części.
Ciasto drożdżowe (na 4 strucle):
- 150 g roztopionego, przestudzonego masła
- 1,5 łyżki rumu, wódki lub brandy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Z drożdży, cukru, mleka i 6 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia przez 20-30 minut. Dodać resztę składników i wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 -2 godz. aż ciasto podwoi objętość.
- Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, równomiernie rozłożyć masę makową i zawinąć strucle jak roladę, podkładając końce zwiniętej strucli pod spód.
- Gotowe strucle owinąć dwukrotnie papierem do pieczenia pozostawiając 1 cm luzu ( nie więcej ! ) pomiędzy struclą i papierem.
- Ułożyć na blasze w sporych odstępach od siebie i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piec w temp. 190 C przez 30-40 minut.lub do uzyskania złotego koloru.
- Po wystudzeniu usunąć papier, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z 1 szklanki cukru pudru roztartego z 3-4 łyżkami gorącej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz