niedziela, 3 stycznia 2016

Sezamowe ciasteczka z Singapuru - sesame Singapore cookies


Kruche, rozpływające się w ustach sezamowe ciasteczka z Tajlandii, popularne pod nazwą - Singapore sesame cookies - ciasteczka sezamowe z Singapuru. Niezwykle proste w przygotowaniu, smakują  obłędnie !!!!!

Składniki:

200 g mąki pszennej
50 g mąki z tapioki
szczypta  soli
45 g prażonych ziaren czarnego lub białego sezamu (sezam uprażyć na patelni na małym ogniu ciągle mieszając prze 2-3 minuty, następnie zdjąć z ognia, wystudzić i zemleć w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerz)
125 g miękkiego masła
2 łyżki oleju roślinnego
100 g cukru pudru

Do dekoracji:
1 żółtko
orzechy nerkowca, migdały  lub orzeszki ziemne

  • Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i olejem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ze względu na zawartość mąki z tapioki będzie ono się delikatnie kruszyć, ale to normalne. Nie należy się tym przejmować :)
  • Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać małe ciasteczka (o średnicy około 3 cm) i wykładać je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  • Posmarować rozbitym żółtkiem i udekorować połową orzecha nerkowca, migdała lub orzeszka ziemnego.
  • Piec w temp. 170 C przez 20-25 minut.
  • Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz