Nadzwyczajnie prosty, pyszny i zdrowy żytni chleb na zakwasie. Według mojego autorskiego przepisu. O wilgotnym, mięciutkim miąższu i chrupiącej skórce. Zawiera duże ilości błonnika, jeden z najzdrowszych, a również wywołujących minimalne wyrzuty sumienia chlebów. Bardzo polecam !!!!
Składniki:
1000 g mąki żytniej typ 720
150 g otrębów żytnich
1 i 1/2 łyżki soli
2 łyżki melasy lub brązowego cukru muscovado
300 ml zakwasu żytniego ( dokarmionego co najmniej godzinę wcześniej)
800 -850 ml letniej wody
- W dużej misce wymieszać zakwas z wodą.
- Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto.
- Pozostawić przykryte folią spożywczą na około 60 minut.
- Ciasto przełożyć do dwóch podłużnych blaszek 'keksówek' wyłożonych papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka do ciasta, lekko posmarować olejem papier wewnątrz foremek, żeby po upieczeniu bez problemu można było usunąć papier.
- Ciasto wyrównać łyżką lub szpatułką maczaną w wodzie ponieważ ciasto jest bardzo klejące.
- Foremki wstawić do wyłączonego piekarnika do momentu gdy ciasto całkowicie wypełni foremki. (Może to potrwać w zależności od temperatury i wilgotności powietrza 2-6 godzin) .
- Foremki wyjąć z piekarnika i odstawić na blacie kuchennym do momentu gdy temperatura piekarnika osiągnie 250 C.
- Piec w nagrzanym przez 30 minut do temp. 250 C piekarniku przez 10 minut.
- Obniżyć temperaturę do 200 C i piec przez kolejne 40 minut lub dłużej (w zależności od piekarnika lub stopnia wypieczenia chleba)
- Chleby wyłożyć na kratkę do studzenia. Kroić co najmniej godzinę po ostudzeniu.
Smacznego !!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz