
Niezwykle aromatyczne, bakaliowe niemieckie klasyczne ciasto bożonarodzeniowe. Pachnące masłem, wanilią, rumem, kardamonem i gałką muszkatołową. Wielka zaletą Stollen jest to, że może być przygotowane nawet od kilku dni do kilku tygodni tygodnie wcześniej przed świętami. Stollen ma oryginalny kształt , jedna połowa ciasta zawinięta nad drugą. Po upieczeniu polewa się je stopionym masłem i posypuje grubą warstwą cukru pudru. Ten specyficzny kształt i warstwa cukru pudru mają przypominać małe Dzieciątko owinięte w pieluszkę. Przy odrobinie szczęścia można również zakupić specjalną formę do Stollen, która znacznie ułatwia i uatrakcyjnia pieczenie tego ciasta :)
Przepis bardzo łatwy do wykonania, zawierający serek i proszek do pieczenia zamiast tradycyjnych drożdży ).
Składniki: ( na dwie strucle w formach do Stollen o wymiarach 31x15 cm )
500 g mąki
22g proszku do pieczenia
200 g cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 szczypta soli
4 krople aromatu migdałowego
1 fiolka aromatu rumowego
1 fiolka aromatu cytrynowego
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3 jajka
125 g masła
50 g smalcu
250 g serka kubełkowego homogenizowanego (Quark)
125 g ciemnych rodzynek,
200 g jasnych rodzynek sułtanek
50 g siekanych migdałów
100 g pokrojonych orzechów laskowych lub włoskich
100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Do dekoracji:
125 g cukru pudru
około 100 g roztopionego masła
| ||||
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz