niedziela, 3 stycznia 2016

Quark stollen - niemieckie ciasto bożonarodzeniowe



Niezwykle aromatyczne, bakaliowe niemieckie klasyczne ciasto bożonarodzeniowe. Pachnące masłem, wanilią, rumem, kardamonem i gałką muszkatołową. Wielka zaletą Stollen jest to, że może być przygotowane nawet  od kilku dni do kilku tygodni  tygodnie wcześniej przed świętami. Stollen ma oryginalny kształt , jedna połowa ciasta zawinięta nad drugą. Po upieczeniu polewa się je stopionym masłem i posypuje grubą warstwą cukru pudru. Ten specyficzny kształt i warstwa cukru pudru mają przypominać małe Dzieciątko owinięte w pieluszkę. Przy odrobinie szczęścia można również zakupić specjalną formę do Stollen, która znacznie ułatwia i uatrakcyjnia pieczenie tego ciasta :) 


Przepis bardzo łatwy do wykonania, zawierający serek i proszek do pieczenia zamiast tradycyjnych drożdży ).


Składniki: ( na dwie strucle w formach do Stollen o wymiarach  31x15 cm )



500 g mąki
22g proszku do pieczenia
200 g cukru
1 torebka  cukru waniliowego
1 szczypta soli
4 krople aromatu migdałowego


1 fiolka aromatu rumowego
1 fiolka aromatu cytrynowego
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3 jajka
125 g masła
50 g smalcu
250 g serka kubełkowego homogenizowanego (Quark)
125 g ciemnych  rodzynek,
200 g jasnych rodzynek sułtanek 

50 g siekanych migdałów
100 g pokrojonych orzechów laskowych lub włoskich
100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Do dekoracji: 
125 g cukru pudru
około 100 g  roztopionego masła



  • Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodać drobno posiekany zimny tłuszcz i rozetrzeć rękami do uzyskania konsystencji bułki tartej.
  • Dodać serek, jajka, olejki i delikatnie wymieszać
  • Następnie wsypać bakalie i dobrze wymieszać ( najlepiej ręką) tylko do połączenia składników.
  • Formy do stollen wysmarować masłem i oprószyć mąką , napełnić formy ciastem i odwrócić do góry nogami na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( ciasto pod spodem, blacha na zewnątrz)






    Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 40 minut, pod koniec pieczenia zdjąć górną blachę ze strucli i dopiec bez przykrycia przez kolejne 20-25 minut.
    Po upieczeniu posmarować (przy pomocy pędzelka do ciast roztopionym masłem i obficie posypać cukrem pudrem.
    Stollen zawinąć w folię aluminiową. Ciasto jest najlepsze 2-3 dnia po upieczeniu, można go przechowywać od kilku dni do kilku tygodni.
    Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz