piątek, 1 stycznia 2016

Greckie kourampiedes - bożonarodzeniowe ciasteczka migdałowe




Aromatyczne, rozpływające się w ustach greckie ciasteczka bożonarodzeniowe.  Z przepisu niedoścignionego, wspaniałego kucharza  Stavrosa. Przepyszne :)

Składniki:

340 miękkiego masła ( w oryginale tłuszczu roślinnego)
1/2 szkl. oleju

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonych goździków

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki brandy

4 łyżki wody różanej

1 szkl. siekanych migdałów

3 1/2 szklanki mąki

otarta skórka z 1 pomarańczy


  • W misce wymieszać trzepaczką rózgową mąkę z proszkiem.
  • Przy użyciu miksera rozetrzeć masło do uzyskania gładkiej konsystencji i dalej ubijając dodać olej i cukier puder.
  • Do jasnej, pulchnej masy dodać brandy, wodę różaną, skórkę otartą z pomarańczy i przyprawy i rozetrzeć przez kolejne 1-2 minuty.
  • Dodać mąkę, migdały i zagnieść ciasto. Podzielić je na kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformować zgrabne kulki i ułożyć je w równych odstępach ( ciasteczka zwiększają swoją objętość w czasie pieczenia) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec w nagrzanym do temp. 140 C piekarniku przez 40 minut lub do momentu gdy ciasteczka będą lekko złote od spodu.
  • Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze. Po wystygnięciu jeszcze raz posypać cukrem pudrem. Ciasteczka mają swoim wyglądem przypominać śnieżne kulki.
  • Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz