Aromatyczne, rozpływające się w ustach greckie ciasteczka bożonarodzeniowe. Z przepisu niedoścignionego, wspaniałego kucharza Stavrosa. Przepyszne :)
Składniki:
340 miękkiego masła ( w oryginale tłuszczu roślinnego)
1/2 szkl. oleju
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki brandy
4 łyżki wody różanej
1 szkl. siekanych migdałów
3 1/2 szklanki mąki
otarta skórka z 1 pomarańczy
- W misce wymieszać trzepaczką rózgową mąkę z proszkiem.
- Przy użyciu miksera rozetrzeć masło do uzyskania gładkiej konsystencji i dalej ubijając dodać olej i cukier puder.
- Do jasnej, pulchnej masy dodać brandy, wodę różaną, skórkę otartą z pomarańczy i przyprawy i rozetrzeć przez kolejne 1-2 minuty.
- Dodać mąkę, migdały i zagnieść ciasto. Podzielić je na kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformować zgrabne kulki i ułożyć je w równych odstępach ( ciasteczka zwiększają swoją objętość w czasie pieczenia) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym do temp. 140 C piekarniku przez 40 minut lub do momentu gdy ciasteczka będą lekko złote od spodu.
- Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze. Po wystygnięciu jeszcze raz posypać cukrem pudrem. Ciasteczka mają swoim wyglądem przypominać śnieżne kulki.
- Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz