piątek, 1 stycznia 2016

Speculaas - holenderskie pierniczki bożonarodzeniowe



Niezwykle aromatyczne, kruche, bosko pachnące świętami kruche ciasteczka korzenne rodem z Holandii,  gdzie w przeciwieństwie do Niemiec czy Belgii znane są pod nazwą speculaas lub speculaasjes. Tradycyjnie wypiekane w kształcie wiatraków, ludowych postaci lub świątecznych Mikołajów i formowane przy użyciu specjalnych drewnianych form



Składniki:



110 g miękkiego masła


150 g brązowego cukru

50 ml mleka

250 g mąki

10 g cynamonu

5 g tartej gałki muszkatołowej

5g mielonych goździków

5g imbiru w proszku

2g białego pieprzu

szczypta soli

1 łyżka otartej skórki z mandarynek lub cytryny

  • W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem i przyprawami i ucierać na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy.
  • Dodać polowe mleka i mąki, rozetrzeć na wolnych obrotach i następnie dodać drugą połowę mąki i mleka. Uformować gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Drewnianą formę do speculaas oprószyć  mąką dokładnie rozprowadzając ją pędzelkiem, żeby ciasto bez problemu odeszło od formy. Kawałki ciasta wciskać w foremkę odcinając nadmiar nożem. Wykładać 'wystukując' na stolnicę,
  • Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C przez 15-20 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz