
Niezwykle aromatyczne, kruche, bosko pachnące świętami kruche ciasteczka korzenne rodem z Holandii, gdzie w przeciwieństwie do Niemiec czy Belgii znane są pod nazwą speculaas lub speculaasjes. Tradycyjnie wypiekane w kształcie wiatraków, ludowych postaci lub świątecznych Mikołajów i formowane przy użyciu specjalnych drewnianych form.
Składniki:
110 g miękkiego masła
150 g brązowego cukru
50 ml mleka
250 g mąki
10 g cynamonu
5 g tartej gałki muszkatołowej
5g mielonych goździków
5g imbiru w proszku
2g białego pieprzu
szczypta soli
1 łyżka otartej skórki z mandarynek lub cytryny
- W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem i przyprawami i ucierać na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy.
- Dodać polowe mleka i mąki, rozetrzeć na wolnych obrotach i następnie dodać drugą połowę mąki i mleka. Uformować gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Drewnianą formę do speculaas oprószyć mąką dokładnie rozprowadzając ją pędzelkiem, żeby ciasto bez problemu odeszło od formy. Kawałki ciasta wciskać w foremkę odcinając nadmiar nożem. Wykładać 'wystukując' na stolnicę,
- Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C przez 15-20 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz