
Urocza piernikowa chatka, moja ulubiona ozdoba świątecznego stołu. Z przepysznego piernikowo-marcepanowego ciasta. Przepis pochodzi z holenderskiej szkoły gotowania na kuchence Aga.
Składniki:
250 g miękkiego masła
1 łyżeczka esencji migdałowej
175 g cukru muscavado
150 g masy marcepanowej
5 jajek
1 żółtko
250 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 1/2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka soli
- W misie miksera planetarnego Kitchen Aid rozetrzeć miękkie masło z cukrem i ekstraktem migdałowym do uzyskania puszystej masy przez około 3-4 minuty.
- Nie przerywając ucierania dodawać po kawałku masy marcepanowej, a na koniec po jednym jajku i żółtko. Masa ma być miękka i bardzo puszysta.
- Dodać ( w 3 porcjach) przesianą z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i solą mąkę i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
- Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez okolo 75 minut.
- Domek wyłożyć na kratkę do studzenia po upływie 10 minut od momentu wyjęcia z piekarnika.
- Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem .
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz