piątek, 1 stycznia 2016

Piernikowa chatka




Urocza piernikowa chatka, moja ulubiona ozdoba świątecznego stołu. Z przepysznego piernikowo-marcepanowego ciasta. Przepis pochodzi z holenderskiej szkoły gotowania na kuchence  Aga.

Składniki:

250 g miękkiego masła

1 łyżeczka esencji migdałowej

175 g cukru muscavado

150 g masy marcepanowej

5 jajek

1 żółtko

250 g mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

2 1/2 łyżki przyprawy do piernika

1 łyżeczka soli


  • W misie miksera planetarnego Kitchen Aid rozetrzeć miękkie masło z cukrem i ekstraktem migdałowym do uzyskania puszystej masy przez około 3-4 minuty.
  • Nie przerywając ucierania dodawać po kawałku masy marcepanowej, a na koniec po jednym jajku i żółtko. Masa ma być miękka i bardzo puszysta.
  • Dodać ( w 3 porcjach) przesianą z proszkiem do pieczenia,  przyprawą korzenną  i solą mąkę i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
  • Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez okolo 75 minut.
  • Domek wyłożyć na kratkę do studzenia po upływie 10 minut od momentu wyjęcia z piekarnika.
  • Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem .
  • Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz