niedziela, 3 stycznia 2016

Żytni chleb na zakwasie z piwem i smażoną cebulką

Niezwykle aromatyczny chleb na zakwasie o miękkim, sprężystym miąższu, delikatnym posmaku piwa pszenicznego i cebulki. Posmarowany masłem lub smalczykiem z cebulką znika zaraz po upieczeniu w mgnieniu oka. Przepis mojego kochanego i utalentowanego kulinarnie kuzyna Wojtka :)


Składniki ( na 2 bochenki upieczone w standardowych blaszkach 'keksówkach' o długości 20 cm):


Dzień 1

60 g zakwasu
200 g mąki żytniej (typ 720)
180 ml wody

Wymieszać i pozostawić w misce przykrytej folią spożywczą na  8-12 godzin lub na noc.



Dzień 2

zakwas z dnia 1
800g mąki żytniej (typ 720)
650 ml piwa pszenicznego
2 duże cebule ( grubo posiekane, zeszklone w 2 łyżkach oleju i wystudzone)
2 płaskie łyżeczki soli

  • Wszystkie składniki wymieszać ręcznie lub przy użyciu miksera planetarnego wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta przez 2-3 minuty.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 6-8 godzin.
  • Wysmarować blaszki smalcem, przełożyć równe porcje ciasta do foremek i pozostawić do wyrośnięcia przez kolejne 3-4 godzin, lub do momentu gdy ciasto wypełni foremki. Oprószyć z wierzchu mąką.
  • Nagrzać piekarnik do 220 C, spryskać wnętrze piekarnika wodą i umieścić w nim foremki z ciastem chlebowym.
  • Piec przez 45-50 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć chleby z foremek na kratkę do studzenia.
  • Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz