niedziela, 3 stycznia 2016

Chleb litewski z ciasta parzonego na zakwasie


Wspaniały litewski żytni chleb. O rustykalnym wyglądzie, lekko słodkawym smaku i aromacie kminku. Dodatek ciasta parzonego sprawia, że jest wilgotny i długo pozostaje świeży. Prawdziwy rarytas !!!!

Składniki:

Dzień 1




500 ml pełnoziarnistej żytniej mąki (typ 2000)

1 łyżka kminku
500 ml wrzącej wody
250 ml zakwasu żytniego

  • Mąkę i kminek zalać wrzącą wodą i energicznie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego wystudzenia na 1-2 godzin.
  • Do zimnej masy dodać zakwas, dokładnie wymieszać, przykryć folia spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin. Masa powinna podwoić swoją objętość.
Dzień 2


250 ml pełnoziarnistej mąki żytniej  (typ 2000)

250 ml mąki pszennej typ (500 lub 550)

3 łyżki cukru

1 łyżka miodu

2 łyżeczki soli

1 łyżka słodu żytniego
  • Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ręcznie lub w mikserze planetarnym z hakiem do wyrabiania ciasta przez 5 minut.
  • Przełożyć ciasto na stolnicę i jeszcze raz wyrobić je ręcznie przez okolo 1 minutę.
  • Uformować podłużny lub okrągły bochenek i przełożyć do bardzo obficie wysypanego mąką koszyka do wyrabiania ciasta. 
  • Zostawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
  •  Umieścić blaszkę z garścią kostek lodu na dnie piekarnika. 
  • Oprószyć spód bochenka mąką, przełożyć wyrośnięty bochenek na łopatę do chleba i umieścić na rozgrzanym przez 45 minut  w temp. 250 C kamieniu do pieczenia chleba lub pizzy. 
  • Piec w temp. 250 C przez 10 minut, otworzyć drzwiczki piekarnika, wypuścić powstałą parę i obniżyć temperaturę do 200 C.
  • Piec w temp. 200 C przez 30 minut lub dlużej do momentu uzyskania pożądanego koloru skórki.
  • Wyłożyć na kratkę do studzenia,. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu lub po kilku godzinach, ponieważ ciepły chleb jest lepki i klejący.
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz