Wspaniały litewski żytni chleb. O rustykalnym wyglądzie, lekko słodkawym smaku i aromacie kminku. Dodatek ciasta parzonego sprawia, że jest wilgotny i długo pozostaje świeży. Prawdziwy rarytas !!!!
Składniki:
Dzień 1
500 ml pełnoziarnistej żytniej mąki (typ 2000)
1 łyżka kminku
500 ml wrzącej wody
250 ml zakwasu żytniego
- Mąkę i kminek zalać wrzącą wodą i energicznie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy.
- Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego wystudzenia na 1-2 godzin.
- Do zimnej masy dodać zakwas, dokładnie wymieszać, przykryć folia spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin. Masa powinna podwoić swoją objętość.
Dzień 2
250 ml pełnoziarnistej mąki żytniej (typ 2000)
250 ml mąki pszennej typ (500 lub 550)
3 łyżki cukru
1 łyżka miodu
2 łyżeczki soli
1 łyżka słodu żytniego
Smacznego :)
- Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ręcznie lub w mikserze planetarnym z hakiem do wyrabiania ciasta przez 5 minut.
- Przełożyć ciasto na stolnicę i jeszcze raz wyrobić je ręcznie przez okolo 1 minutę.
- Uformować podłużny lub okrągły bochenek i przełożyć do bardzo obficie wysypanego mąką koszyka do wyrabiania ciasta.
- Zostawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Umieścić blaszkę z garścią kostek lodu na dnie piekarnika.
- Oprószyć spód bochenka mąką, przełożyć wyrośnięty bochenek na łopatę do chleba i umieścić na rozgrzanym przez 45 minut w temp. 250 C kamieniu do pieczenia chleba lub pizzy.
- Piec w temp. 250 C przez 10 minut, otworzyć drzwiczki piekarnika, wypuścić powstałą parę i obniżyć temperaturę do 200 C.
- Piec w temp. 200 C przez 30 minut lub dlużej do momentu uzyskania pożądanego koloru skórki.
- Wyłożyć na kratkę do studzenia,. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu lub po kilku godzinach, ponieważ ciepły chleb jest lepki i klejący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz